"Low carb" almás pite

Egy szem almafánk az idén is hálás volt a gondoskodásért, bőséggel ellátott minket az őszre almával. Sütireceptek után kutakodva kaptam kedves Erika barátnőmtől néhány pitereceptet, köztük egy mákos-almás pitéét is. Mák helyett mandulaliszt került bele, de egyebekben egy az egyben az eredetit követtem, természetesen "low carb" alapanyagokkal. Nem klasszikus pite recept, hanem kevert tészta, de a végeredmény isteni lett. Mivel sejtettem, hogy itt egy adag édes kevés lesz, rögtön dupláztam :)

DSC_0465-resize.JPG

Hozzávalók (10-12 adaghoz, ezt dupláztam meg)

Tésztához: 
10 dkg mandulaliszt (eredetileg darált mák)
10 dkg liszt (Zero-6)
1 doboz natúr  joghurt (175 gr.)
csapott kiskanál szódabikarbóna (eredetileg fél csomag sütőpor, csak anyukám azzal nem eszi meg)
12 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálam Dia-Wellness 1:4, amiből 3 dkg kellett)
csipet só
1 egész tojás
8 dkg olvasztott Rama sütőmargarin

Töltelékhez:
50 dkg alma (ha kicsit több, nem baj)
1 ek. Rama sütőmargarin
csipet fahéj
csipet szegfűszeg (ízlés szerint)
2 kiskanál Dia-Wellness édesítőszer (eredetileg 2-3 evőkanál méz)

A tészta hozzávalóit egy tálban simára keverjük, a formát kikenjük Rama margarinnal, kilisztezzük és a tészta felét egyenletesen elkenjük benne.

Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, majd a margarinnal, az édesítőszerrel és a fűszerekkel megpároljuk. A tölteléket még melegen a tésztára borítjuk. (Én natúr pároltam az almát, majd a fűszereket jól összekevertem az édesítőszerrel és mikor az almát ráborítottam a tésztára, akkor hintettem meg vele). A tészta másik felét rusztikusan elkenjük a tölteléken. Nem baj, ha nem borítja be teljesen az alma felületét, mert könnyebben tud majd távozni a gőz.

180 fokos sütőben először 20 percig sütjük, majd 160 fokra mérsékelve készre sütjük (további kb. 20-30 perc). Tepisméret: 30x39 cm.