Szezámmag és medvehagyma
A minap kaptam egy új receptet, ki is próbáltam, teljesen jól sikerült, köszönet érte, Kiszely Ági! :-) Persze nálam egyből minden egy kicsit másként készül, "elvirásítom", "ápdétosítom", valami csavar tuti belekerül a sztoriba. Az alapreceptet azonnal kipróbáltam egész (nem őrölt) mákkal is szezámmag helyett, én imádtam, a vélemények megoszlottak. Aki odavan a mákért, biztos szeretni fogja.
Az igazi újítást azonban ma követtem el, mégpedig hirtelen ötlettől vezérelve. Eddig még csak hallottam a medvehagymáról, illetve kóstoltam ezt-azt, de én magam még sosem próbáltam ki. Ma viszont a gazdaságos hiperben felfedeztem, hogy van (ráadásul akciós is), szóval vásároltam rögtön egy csomaggal, valamire csak jó lesz.
Mire hazaértünk, már meg is született a gondolat, megbolondítom ezt az új kiflit a medvehagymával. Így született meg a tavasz új kedvence, a medvehagymás-szezámmagos-sós kifli.
Hozzávalók:
70 dkg liszt (szénhidrát-csökkentve: 30 dkg Zéró-6, 40 dkg Nagyi titka liszt kelt tésztához)
1 dl olaj
2 db tojás és majd még 1 db a kenéshez
2 dl langyos tejben 5 dkg élesztő felfuttatva
1 ek. cukornak megfelelő édesítőszer (én a Dia-Wellness negyedannyi ugyanannyiját használom)
1 kis doboz (15 dkg) natúr joghurt
20 dkg margarin + 1 csapott ek. só + 5-6 levél medvehagyma apróra vágva
A hozzávalókat (liszt, olaj, tojás, felfuttatott élesztő, édesítő, joghurt) jól összedolgozom, átgyúrom. Ezután 4 (nagy kiflik) vagy 8 (kis kiflik) részre veszem. Egy-egy darabot 30 cm-es kör alakra nyújtom. A margarint kicsit megmelegítem, hogy jó puha legyen (ne folyjon!), beleteszem a sót és a medvehagymát, habosra dolgozom. A tésztát ezzel lekenem és 8 cikkre vágom (mint a pizzát). Egy-egy cikket kifliszerűen feltekerek. A tepsire helyezem őket és 30-60 percig meleg helyen kelesztem (duplájára nő). Ezután megkenem a felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.