Kelt csiga (alaprecept) - Update 1
Ha már a "norbis" recepteknél tartunk, közkinccsé teszem a kelt csiga receptjét is. Saját fejlesztés, ebből sem tudok eleget sütni :-) Többféle töltelékkel kipróbáltam, készítettem kakaósat, diósat és túrósat is.
50 dkg Norbi lisztkeverék
1 csapott evőkanál sikér
2 egész tojás
4 dl langyos tej
3 csapott teáskanál instant élesztő
1 csapott evőkanál gyümölcscukor
5 dkg vaj (vagy más zsiradék)
3-4 evőkanál xilit
2 csipet só
A langyos tejbe szitáló mozgással beleteszem az élesztőt és a gyümölcscukrot. A sikérrel elkevert liszthez teszem a tojásokat, a xilitet, a sót. Kicsit elkeverem, majd a felolvasztott zsiradékot és az élesztős tejet is hozzáadom. Alaposan átdagasztom, hogy már ne ragadjon. Langyos helyen kb. 1 órát kelesztem.
Ha már kb. a duplájára dagadt, kettéveszem a tésztát (két tepsire való tészta lesz ebből a mennyiségből), jól átgyúrom és négyzet alakúra nyújtom.
Tetszőleges töltelékkel gazdagon megszórom/bekenem, feltekerem, kb. 2 cm-es darabokra vágom és a sütőben 160 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm (aranybarnára, ne égjen meg!).
Ízlés szerint a tetejét porcukor állagú édesítőszerrel megszórhatjuk. Ebből az adagból két tepsi (35-40 db) csiga lesz.
Egyszerű túrótöltelék
Hozzávalók: 50 dkg túró, 15 dkg xilit, 2 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor. A túróhoz adom a többi hozzávalót és géppel alaposan áttöröm, Ha túl száraz, kevés tejet vagy tejfölt lehet hozzáadni. Mazsolát, reszelt citromhéjat is beletehetünk.
Diótöltelék
Hozzávalók: 2 marék dió, 3 evőkanál xilit. A hozzávalókat együtt ledarálom. A tésztát zsiradékkal bekenem és úgy szórom rá a tölteléket.
Kakaós töltelék
Hozzávalók: 1 ek. kakaó, 3 ek. xilit. A hozzávalókat jól összekeverem. A lezsírozott tésztára hintem.