Ne dobd ki a savanyú narancsot!
Húúúú, de savanyúúúú! Ismerős helyzet, hogy megveszitek a boltban a narancsot, mandarint, hazaviszitek, nagy boldogan megpucoljátok és az első falatnál csücsörire húzzátok a szátokat? Nos, ez velünk is megtörténik időnként. Mit lehet ilyenkor tenni? Első felindultságunkban az egészet kidobni. Aztán sajnálkozni. Van, aki nekiáll lekvárt főzni belőle. Ügyes, én ezzel még nem próbálkoztam. Sosem főztem még lekvárt, bár biztosan fogok egyszer, csak még várat magára a dolog. Vagy kipróbálsz egy narancsos süti receptet.
Ezt a muffint már egyszer megsütöttem. Két baja volt, irdatlan édes lett illetve kiderült, a gyerekek ebben a formában nem szeretik a mákot (mert ez egy narancsos-mákos muffin recept eredetileg). Úgyhogy a kevésbé sikeres debütálás után néhány dolgot újragondoltam. Narancslekvár helyett adott volt a leturmixolt savanyú mandarin (amit ráadásul még ki is kellett magozni), az édesítőszert visszavettem 20 dekára, mák helyett pedig kakaó került bele. Persze az ihletbe belekavart némi havat is az anyatermészet, így az idei tél első havas napján kevés mézeskalács-fűszer is keveredett a sütibe. Ha még mindig állna a karácsonyfánk, most biztosan elénekelnénk a "Kis karácsony, nagy karácsony..."-t.
Kakaós-narancsos muffin
Hozzávalók: 45 dkg liszt (aki fogyózik, annak ajánlom a következő keveréket: 20 dkg Zéró-6, 5 dkg lenmagliszt, 5 dkg szezámmagliszt, 15 dkg fehér liszt), 20 dkg cukor (vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőszer), 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 1 tk. só, 3 db tojás, 20 dkg vaj, 3 púpozott kanál kakaópor, 3-4 nagyméretű mandarin vagy kisebb méretű narancs.
Elkészítése: A mandarinokat/narancsokat meghámozom, ha van magja, azt kiszedem és leturmixolom (ha szeretnénk, hogy a sütiben legyen valamennyi gyümölcsdarabka, akkor nem kell teljesen, lehet kicsit "rusztikus").
A szárazanyagokat (liszt, cukor, szódabikarbóna, kakaópor, só) összekeverjük. A tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, belekeverjük a sárgákat, a felolvasztott (de nem forró!) vajat/margarint. Jól elegyítjük, majd hozzáöntjük a száraz részhez.
Itt kell majd némi rutint előszedni, mert a leturmixolt narancs mennyisége sok mindentől függ (mennyire lédús, pontosan mekkorák, mennyire turmixoltuk le). Vagyis elkezdjük óvatosan beleadagolni a narancsot, viszont ne legyen túl lágy a tészta, a szokásos muffin-állagot próbáljuk meg elérni. Nekem a 4 nagy mandarinból maradt valamennyi a turmixkehelyben, ezért írtam három darabot a receptbe.
A tésztát robotgéppel jól elkeverjük. Aki szeretné, tehet bele csokidarabokat, vagy fűszereket. A mézeskalács-fűszer helyett jó lehet még egy kis fahéj is. A fűszerek mellett már szinte egyáltalán nem lehet majd érezni a narancsos ízt, így aki azt szeretné érezni a sütiben, inkább ne adjon hozzá semmi egyebet, vagy esetleg még kis narancs-darabokat, kandírozott narancsot.
A nyers tésztát ajánlott megkóstolni, mert abból már következtethetünk, milyen lesz a kész sütemény.
A papírkapszlival bélelt muffinformába kanalazzuk a tésztát (ebből a mennyiségből 24 db muffin lesz) és az előmelegített sütőben 175-180 Celsius-fokon kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba).
Nasinak, uzsonnának, ebéd utáni desszertnek is kiváló. Jó étvágyat!