Fonott kalács - Update 1

Mióta csökkentett szénhidrátos diétán vagyunk, kicsit bonyolultabb lett a beszerzés. A Norbi Update pékségben ugyan mindent lehet kapni, de egy egész családot onnan ellátni igen költséges vállalkozás. A kezdetekben persze nagy segítséget jelentett, ráadásul nagyon finomak az ott kapható péksütik. Gyerekkel fogyózni nem könnyű, aki próbálta már, tudja, hogy ha nem kaphatja meg a megszokott finomságokat, akkor semeddig sem tart ki az elhatározás.

Mivel egy hónap után mindenki tapasztalt valamilyen pozitív változást, elkezdtem azon töprengeni, hogyan lehetne mindezt költségcsökkentően megoldani. Elkezdtem néhány dolgot a saját készítményemmel felváltani. Általában valamilyen klasszikus receptet próbálok "ápdétosítani", így született a csökkentett szénhidráttartalmú fonott kalács is. Receptje a következő:

DSC_0573_1.JPG

Hozzávalók:

50 dkg Norbi lisztkeverék
1 csapott evőkanál sikér
1 csapott kiskanál só
10 dkg xilit (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
5 dkg vaj (margarinnal is jó)
3 csapott kiskanál instant élesztő
1 csapott evőkanál gyümölcscukor
4 dl langyos tej
2 db tojássárgája (egész tojással is elkészítettem, úgy is jó)
1 tojás a kenéshez

A langyos, gyümölcscukros tejben felfuttatom az élesztőt. Mély tálban elkeverem a lisztet a sikérrel, hozzáteszem a xilitet (édesítőszert), a sót, a vajat (margarint) és a 2 tojássárgát (egész tojást) valamint az élesztős tejet. Kb. 5-10 percig dagasztom, hogy már ne ragadjon. A tészta alá és fölé kevés lisztet szórok és langyos helyen kb. 30 percet kelesztem. Ekkor átdagasztom és további 30 percig kelesztem. Lisztezett felületre borítva annyi részre kell venni, ahány szálból fogom fonni a kalácsot. Kb. 30 cm-es hengereket formázok és fonom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megkenem a tojással és ismét megkelesztem. Végül 160-170 fokos előmelegített sütőben megsütöm (kb. 30 perc).

Ebből kb. 1100 grammos kalács lesz. Az adagokat a felére véve (vagy a megadott mennyiségből kettőt készítve) készíthető félkilós kalács. Ízlés szerint reszelhetünk a tésztába kevés citromhéjat, tehetünk bele vaníliát vagy mazsolát.